ŠTO KNJIŽICE VOZNIH REDOVA MOGU OTKRITI O NAŠIM PUTOVANJIMA I POVEZANOSTIMA?

NOVI TEKST!!!

Vozni redovi tiskaju se već 185 godina kao publikacije namijenjene putnicima u željezničkome, pomorskome i cestovnome prometu. Digitalno doba u kojemu živimo dokinulo je tiskane knjižice željezničkih voznih redova. Posljednji su put u Hrvatskoj izdane 2022., no primjerci iz prošlih godina sačuvani su i čine Zbirku voznih redova (ZVR) Hrvatskoga željezničkog muzeja.

Pošta, vagoni, marke, lokomotive

Poštanski vagon, jedini preostao iz vremena kada su pošta i željeznice zajednički obavljale poštansku službu, restauriran je i čuva se u Hrvatskome željezničkom muzeju. Koju je opremu imao i kako se pošta skupljala i otpremala u ovakvim “ambulancama” pročitajte u tekstu…

ATLAS – MEHANIČKI BAT IZ MORAVICA

NOVI TEKST!!!
U tvornici „Rudolf Schmidt & Co“ u Düsseldorfu je prije 104 godine proizveden jedan mehanički polužni bat. Iako proizveden u Njemačkoj, bat je dospio u Moravice i postao sastavni dio tamošnje radionice za održavanje vozila gdje je većinu svojega radnog vijeka taj teški stroj kovao dijelove potrebne za proizvodnju i popravak željezničkih vagona. Još uvijek je u Moravicama, ali kao muzejski predmet.

DREZINE – POSEBNA PRUŽNA VOZILA I KVATROCIKL IZ MUZEJA

„Lezi i ostani tako!“, viknuo je Bond kroz buku i gurnuo je na zemlju iza slabašnog zaklona drezine. Napisao je to Ian Fleming, poznati britanski pisac i novinar, u jednome od svojih romana o tajnome agentu 007, Jamesu Bondu.
Iza čega je točno Bond gurnuo damu kako bi ju sakrio? Što je to drezina?