STALNA IZLOŽBA

Životopis vinkovačkoga prometnog čvorišta, Željeznički kolodvor Vinkovci

Stalna izložba Hrvatskog željezničkog muzeja

Otvoreno za posjetitelje: utorkom od 9.00 do 11.00 sati (uz vodstvo Pave Božičevića iz Udruge željezničkih umirovljenika HŽ-a Vinkovci), a u druge dane uz najavu šefu kolodvora na telefon br. 032/308-924
Ulaz besplatan. Grupni posjeti mogući prema dogovoru.

Izložba je postavljena na osnovi zbirke predmeta koju su u razdoblju od 1994. do 2000. prikupili članovi Udruge željezničkih umirovljenika HŽ-a Vinkovci, a potom je 2011. donatorskim ugovorom prepustili Hrvatskomu  željezničkom muzeju Stalna izložba Životopis vinkovačkoga prometnog čvorišta retrospektivan je prikaz uspostave i djelovanja željezničkog sustava na vinkovačkom i širem čvorišnom području koji traje neprekidno od 1878. Uvid u to široko područje ostvaruje se u nekoliko segmenata koji obuhvaćaju područje izgradnje prugâ i pružnih postrojenja, područje prometne djelatnosti, područje vuče vlakova, područje signalno-sigurnosnih uređaja, ali isto tako i područje međuljudskih odnosa željezničarâ, kroz njihovo organizirano djelovanje u području sporta, kulturno-umjetničkog djelovanja, neobvezujućih druženja i izvaninstitucionalnog djelovanja. Vremenski izložba završava s razdobljem do početka Domovinskog rata, obzirom da je sakupljena građa u zbirci nastala u vremenu prije Domovinskog rata.
.
Među vrijednom građom posebno se ističu pružna vozila  na mehanički pogon (tricikl i pružna kolica), mehanički signal i blokovni uređaj, ručna telefonska centrala, signalna svjetiljka sa svijećom (s kraja 19. stoljeća), signalne svjetiljke na karbid, Poslovni propisnik sa željezničkog javnog prometa na području zemalja ugarske svete krune (1910), Vozni red 1913, signalni pravilnici od 1930. nadalje, Nadzorna knjiga kolodvora Vinkovci vođena u razdoblju od 1918. do 1965, mnogobrojne fotografije koje bilježe važne trenutke u razvoju vinkovačkoga željezničkog čvorišta, od izgradnje najvažnijih infrastrukturnih objekata, remonta prugâ, željezničkih nesreće, ali i fotografije željezničarâ pri obavljanju poslova i službenih zadaća.
Izložba je nadopunjena i građom iz fundusa Hrvatskoga željezničkog muzeja, presnimkama razglednicâ iz Gradskoga muzeja Vinkovci, presnimkama dokumenata i novinskih napisa iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba, Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci i Stručne knjižnice HŽ Holdinga d.o.o. Postavljanjem izložbe u autentičan prostor željezničkoga kolodvora i njezinim  uklapanjem u ranije osmišljen vanjski izložbeni postav, grad Vinkovci dobio je vrijedan novi proizvod kulturnog turizma koji će pridonijeti nadopunjavanju osnovnoškolskih i srednjoškolskih programa, ali biti i zapažen dio turističke ponude područja istočne Slavonije, to više što je izložba dvojezična, a time i dostupna širokom krugu domaćih i stranih posjetitelja.

Članovi Udruge željezničkih umirovljenika HŽ-a Vinkovci i dalje će ostati u blizini predmeta iz svoje radne prošlosti vodeći posjetitelje kroz izložbeni postav.

Autorica koncepcije izložbe i postava: Tamara Štefanac
Autorica tekstova: Helena Bunijevac
Lektura: Ivan Marković
Prijevod: Elena Lalić i Bruna Šarić
Tisak: Media 78
Stručni suradnici: Pavo Božičević, Anto Zovkić, Miroslav Gagro, Emil Gubica, Milan Ivković, Željko Delač, Zdenko Fučkar, Milan Brkić, Vladimir Njegovan, Vesna Lipovac i Anton Pavić

GALERIJA