»MALA LOKOMOTIVA« U DJEČJEM VRTIĆU »BUDUĆNOST«

PIŠE: Ivan Zadro
FOTO: Ivan Zadro

 

U zagrebačkoj Mihanovićevoj ulici, u Dječjem vrtiću »Budućnost« 20. lipnja 2024. u radionici »Mala lokomotiva« sudjelovali su mališani vrtićke grupe »Ribice«.

Ovo je bila prva takva radionica s malom djecom u novome ciklusu rada Hrvatskoga željezničkog muzeja. Djeca mješovite odgojne skupine od tri godine do polaska u školu znatiželjno su iščekivala i promatrala što im je to pripremila Kristina Pavlović, viša muzejska pedagoginja HŽM-a.

Radionica je namijenjena starijim vrtićkim skupinama te učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola. Cilj je upoznati djecu s temom kazališta sjena, vlakova i njihove svrhe te uz pomoć priče »Mala lokomotiva to može!« kreirati kazalište sjena. – rekla nam je Kristina.

Viša kustosica pedagoginja Hrvatskoga željezničkog muzeja, Kristina Pavlović upoznaje mališane s ulogom Hrvatskoga željezničkog muzeja

 

Na početku radionice djeca su gledala projekciju fotografija lokomotiva iz Muzeja. Oni malo stariji prepoznali su parne lokomotive.

Ja sam vidio takvu lokomotivu kad sam išao u poštu. – ponosno je uzviknuo David (5 i pol godina).

Kao što se može vidjeti, djeca izvrsno prihvaćaju takav oblik radionice, u kojoj se intenzivno izmjenjuju aktivnosti. Naime, najprije gledaju projekciju na kojoj su fotografije lokomotiva HŽM-a, potom slušaju priču, zatim crtaju odabrani motiv iz priče, a na kraju sami, svaki sa svojom lutkicom, sudjeluju u oživotvorenju priče s kojom su se upoznali. – navela je Kristina.

Vrtićku grupu “Ribice” stare su lokomotive jako zanimale, ali su, ipak, uzvike oduševljenja izazvale nove, moderne kompozicije vlakova

 

 

Evelin (6 i pol) htjela je biti ptičica, Toni (5 i pol) bio je lokomotiva, Ema (4) bila je poklon, Francoise (6 i pol) sunce, Laura (5) bila je djevojčica, a Zrinka (5), Filip (6 i pol) i David (5 i pol) bili su velike lokomotive.

Svi su sudjelovali u režiranju svoje predstave, a sve pod budnim okom odgojiteljice Tanje Smolčić.

 

Susret »Ribica« s edukativnim aktivnostima protekao je u ugodnom i radnom ozračju. Djeca su se na primjeren način upoznala s poviješću željeznice, vrstama vlakova i različitim vrstama lokomotiva, što je izazvalo pozitivne reakcije pa čak i oduševljenje. U kreativnom dijelu djeca su mogla izraziti svoje dojmove o priči o Maloj lokomotivi. Kako bi doživljaj bio veći, s izrađenim su likovima iz priče eksperimentirala na posebno postavljenom platnu (kazalište sjena). Djeca će s današnjeg susreta ponijeti jedno lijepo iskustvo i odgojnu poruku da i ona mogu biti pokretači za velike stvari ako vjeruju u sebe.

Vjerujem da će ih današnji susret motivirati za posjet Muzeju kao i za nastavak suradnje u novom prostoru Muzeja. – rekla nam je poslije radionice pedagoginja Dječjeg vrtića
»Budućnost« Renata Karaman.

Početkom nove školske godine intenzivirat će se rad muzejskoga pedagoga HŽM- a s obzirom na najavljene izložbe koje će također pratiti radionice, a i na dogovorene termine po školama i vrtićima diljem Hrvatske.